Verdachte overlijdens, deel 14: Robert Stevens

wo, 29/01/2020 - 19:42
0 comments

Robert Stevens was het eerste dodelijk slachtoffer van de Anthrax-aanvallen die kort na de aanslagen van 9/11 begonnen. Stevens stierf nadat hij een brief met het dodelijke poeder zou ontvangen hebben. Stevens was fotoredacteur voor American Media Inc. (AMI) in Boca Rator Florida.

Zijn dood is één groot mysterie. Zo werd nooit opgehelderd waarom precies hij werd uitverkozen als slachtoffer; het is zelfs niet duidelijk of hij wel degelijk een brief ontvangen heeft. De brief zelf werd nooit terug gevonden.

Een degelijk onderzoek naar de "verzenders" werd nooit gevoerd. Bruce Ivens, die aanvankelijk door de FBI werd beschuldigd maar die waarschijnlijk onschuldig is, werd nooit gelinkt aan Stevens of aan AMI. (Bruce Ivens is ondertussen overleden, zelfmoord uiteraard.)

Er is echter wel een link tussen Robert Stevens en enkele van de vermoedelijke kapers van de vliegtuigen op 9/11. De krant waarvoor Stevens werkte, was The Sun (eigendom van AMI). De hoofdredacteur van de krant was Mike Irish. De vrouw van Mike Irish, Gloria, was een immobiliënmakelaar die in de zomer van 2001 een appartement had gevonden voor twee van de kapers Marwan al-Shehhi en Hamza al-Ghamdi. Eerstgenoemde had nauwe banden met Mohammed Attah en zou piloot van het vliegtuig zijn geweest dat in de zuidtoren crashtte. Gloria Irish was echter ook de makelaar van Robert Stevens.

Er is meer. Minstens zes kapers hadden een huisvesting enkele kilometers van het gebouw waar The Sun werd gemaakt. Werknemers van AMI gingen naar dezelfde gym als Atta. Twee kapers zouden abonnementen hebben genomen op publicaties van AMI. Mike Irish was een piloot en lid van de burgerlijke luchtbescherming op de luchthaven van Lantana, de luchthaven waar Atta naar verluidt een vliegtuig had gereserveerd in augustus 2001. Ten slotte was Lantana de woonplaats van Robert Stevens....

Allemaal toeval? Of wist Robert Stevens te veel?
We komen het wellicht nooit te weten.