Never let a good crisis go to waste: media editie.

za, 11/07/2020 - 10:16
0 comments

Wat met de coronacrisis weer opvalt, is hoe de media zich volledig laten leiden door een select groepje van zelfverklaarde "experts", terwijl andere deskundigen die niet meegaan met het alarmistische paniekverhaal totaal worden genegeerd. Wie heeft er al gehoord van een Michael Levitt, of John Ioannidis, of Stefan Lanka, of Wolfgang Wodarg, of Karl Friston of Karol Sikora of Hendrick Streeck of Knutt Wittkowski? Nochtans ook virologen of epidemiologen of artsen. Wodarg was zelfs parlementslid voor de SPD. 

We worden dagelijks om onze oren geslagen met het aantal nieuwe besmettingen die via de PCR-test weer werden vastgesteld, maar geen enkele krant of omroep heeft ooit gemeld dat de uitvinder van die test, Kary Mullis, uitdrukkelijk heeft gezegd dat die test eigenlijk niet gebruikt mag worden om een besmettelijke ziekte vast te stellen. Nochtans heeft Mullis voor zijn test de Nobelprijs gekregen. Telt de mening van Nobelprijswinnaars nu plots niet meer?

Daarnaast is het opmerkelijk dat er nauwelijks een verschil is tussen de commerciële media en de openbare media. In feite zijn de openbare omroepen nog het ergste. Zij zijn gewoon een doorgeefluik van de officieel aangestelde of zelfbenoemde experts. Zo heeft de Vrt een nefaste rol gespeeld in de push om het dragen van mondmaskers verplicht te maken, ook al is er over het nut daarvan de grootste twijfel (hierover meer in een andere post).

Het is niet de eerste de media dergelijke rol op zich nemen, en het zal ook niet te laatste keer zijn. Ook al moeten ze achteraf zelf toegeven dat ze fout zaten, het verhindert ze niet om keer op keer dezelfde "fout" te maken. 

Dat ze bij het kunstmatig oppoken van een "crisis" zichzelf bij momenten totaal belachelijk maken, zoals uit onderstaand overzicht van een aantal persberichten over de klimaatcrisis zal blijken, ontgaat ze volledig. Dat is immers hun grote zwakheid: een gebrek aan geheugen.

Zo hier gaan we:

18 jan. 2009: President 'has four years to save Earth'

Jul. 2009: Just 96 (!) months to save world, says Prince Charles

April. 2017: Scientists Say Only 10 Years Left to Save the Planet

29 jun. 2017: Four years to save the Earth: 2020 is the deadline to avert climate catastrophe, experts claim in chilling commentary

Jun. 2017: A group of scientists says we have three years to save the planet from irreversible destruction

Jan. 2018: We Have Five Years To Save Ourselves From Climate Change, Harvard Scientist Says

8 jan. 2019: We have 12 years to limit climate change catastrophe, warns UN

24 jul. 2019: Climate change: 12 years to save the planet? Make that 18 months
(Noot: 18 maanden is de laatste tijd wel vaker de tijd die we nog hebben om de mensheid te redden)

28 nov. 2019: Planet has 'already reached climate change tipping points' as leading scientists warn we are heading for catastrophic domino effect

Feb. 2020: We've only got 10 years to save the planet, warns Prince Charles

Vanzelfsprekend is dit maar een kleine selectie, maar ik vermoed dat iedereen mijn punt begrijpt. Je kan de lijst zo lang mogelijk maken als je zelf wil.

Ze kramen maar wat uit die "experten", of "wetenschappers", of "deskundigen". Zo lang je maar jezelf één van die labels opplakt en maar zo paniekerig mogelijk doet, eten de media uit je hand; of je nu jezelf of andere experten tegenspreekt, is van geen belang. Integendeel, hoe meer je dat doet, hoe meer je wordt geciteerd en hoe geloofwaardiger je wordt bevonden (Marc Van Ranst anyone?).

Nog zo'n paniekzaaier die door de media wordt opgehemeld is Neil Ferguson, een man die een geschiedenis heeft van hysterische voorspellingen die nooit zijn uitgekomen. Maar de media, met de VRT voorop, krijgen er geen genoeg van en gebruiken zijn model nog altijd om de "lockdowns" te verdedigen.