Verdachte overlijdens (deel 4): John F. Kennedy (29 mei 1917 – 22 november 1963)

Verdachte overlijdens (deel 4): John F. Kennedy (29 mei 1917 – 22 november 1963)

do, 22/11/2018 - 21:47
0 comments

Vandaag is het precies 55 jaar geleden dat John F. Kennedy werd doodgeschoten. Volgens de Warren-Commissie, opgezet door L.B. Johnson -  misschien wel de belangrijkste begunstigde van de aanslag - werd Kennedy vermoord door een ex-marinier met communistische sympathieën genaamd Lee Harvey Oswald. Geen andere schutters waren betrokken: Oswald was een "lone wolf" volgens de Commissie, zonder een echt motief om de President te vermoorden.

De conclusies van de Commissie werden al snel in twijfel getrokken. Talloze complottheorieën doen nog steeds de ronde. De overgrote meerderheid van de Amerikaanse bevolking gelooft de Warren-Commissie niet en denkt dat Kennedy werd vermoord als gevolg van een complot.

De moord van Kennedy mag dan ook gerust het meest verdachte overlijden van de twintigste eeuw worden genoemd.

De zaak is bijzonder complex. Het rapport van de Warren-Commissie telt naast het algemeen rapport ook nog eens 26 volumes van verhoren en bewijsstukken. Voor een zeer gedetailleerde kritiek van het rapport zie Silvia Meagher. Complotdenkers kunnen uiteraard hun hard ophalen met de film JFK van Oliver Stone. Fans van de Commissie zullen dan weer veel hebben aan Gerald Posner's Case Closed en Vincent Bugliosi's boek Reclaiming History (voor een kritiek van dat boek zie dan weer James DiEugenio's Reclaiming Parkland).

Is het werkelijk "case closed" zoals Posner stelt? Onwaarschijnlijk. De aanwijzingen voor een complot zijn overweldigend, tenminste als je volgende zes uur durende video van Douglas Horne mag geloven:

 

Ook auteur David Lifton kwam tot de conclusie dat de theorie van de Warren-Commissie incorrect was en dat er sprake was van een samenzwering. Maar als het niet Oswald was (of niet Oswald alleen), wie dan wel? Er zijn drie grote "verdachten":

- Lyndon B. Johnson: bvb. Roger Stone en Philip Nelson
- De Maffia: bvb. Lamar Waldron
- CIA en Pentagon: bvb. James DiEugenio en James Douglass.

Ten slotte nog dit: volgens een akoestische studie werd er 55 jaar geleden wel degelijk een shot afgevuurd vanuit de Grassy Knoll. Deze studie bevestigt wat tientallen getuigen (genegeerd door de Commissie) ook hadden verteld.