Freeman Dyson overleden

zo, 01/03/2020 - 15:42
0 comments

Eergisteren vrijdag 28 februari 2020 overleed de wis- en natuurkundige Freeman Dyson. Hij werd 96 jaar. Geen paniek dus, het is geen verdacht overlijden dit keer. Het wordt een gewoon overlijdensbericht.

Het overlijden van Dyson is wel speciaal omdat hij bekend stond als een klimaatscepticus. Het is op dit punt waarop we ons hier zullen concentreren. Over het leven en werk van Dyson kan je hier meer lezen.

Dyson bleef tot op het laatste moment kritisch ten aanzien van de klimaatwetenschap. In onderstaande video betwist hij dat het vaststaat dat CO2 een belangrijke invloed heeft op de opwarming van de aarde. De computermodellen die zouden aantonen dat het klimaat de volgende decennia als gevolg van CO2 nog sterk zou opwarmen, zijn volgens Dyson onbetrouwbaar omdat ze geen rekening (kunnen) houden met de werkelijkheid. Dyson beklemtoont daarentegen dat de voordelen van meer CO2 wel vaststaan.

Waarom blijven klimaatwetenschappers ondanks alles vasthouden aan deze modellen? Volgens Dyson zijn er twee redenen:

1) alleen zo kunnen ze blijven genieten van het geld van de staat: "They live by scaring the public, if they not scare the public they wouldn't get support from the government."

2) klimaatwetenschappers vormen een stam en ze willen allemaal bij de stam blijven behoren. Dissidente meningen worden daardoor niet gehoord of genegeerd.

Dyson legt het allemaal uit in deze video (onderdeel van de klimaatdocumentaire van Marijn Poels)

Nog één punt: Dyson is ook bekend geworden omwille van zijn Dyson-sphere. Deze "uitvinding" maakte het voorwerp uit van een aflevering van Star Trek The Next Generation. Om uit te leggen wat een Dyson-sphere is laat ik daarom Jean-Luc Picard aan het woord: