Schiet Trump zichzelf in de voet? Analyse van de verkiezingsuitslag

Schiet Trump zichzelf in de voet? Analyse van de verkiezingsuitslag

wo, 07/11/2018 - 13:42
0 comments

De voorlopige resultaten van de "midterm" verkiezingen zijn als volgt (Bron: Fox News): Democraten heroveren het Huis op de Republikeinen met minimaal 219 en maximaal 242 verkozenen; de Republikeinen behouden de controle over de Senaat, sterker nog, ze gaan hier vooruit en halen minstens 52 Senatoren en maximaal 55, wat een winst van 5 zitjes zou betekenen.

Amerika blijft dan ook een verdeeld land en van een blue wave kan men moeilijk spreken. In zekere zin heeft Trump zijn positie nog versterkt: winst voor de Republikeinen in de Senaat betekent ook versterkte controle over de rechterlijke macht. En daar was het Trump wellicht om te doen. Met een verlies van het Huis van Afgevaardigden was rekening gehouden (de partij van de president verliest overigens meestal de controle over het Huis tijdens de midterms); en politiek-strategisch komt het Trump wellicht zelfs goed uit. De Republikeinse campagne was dan ook sterk gericht op de Senaat.


En toch. Ondanks een werkloosheid van 3,5% en een boemende economie halen de Democraten toch bijna 9 procentpunten meer dan de Republikeinen. Dat is gezien deze omstandigheden een straffe prestatie. Wellicht heeft het veel te maken met de harde en confronterende politiek die Trump voert op vlak van immigratie en vrijhandel (en zijn nog veel hoogdravender retoriek) die door het kiespubliek overduidelijk niet wordt gesmaakt. Zijn nationalisme werd zeer duidelijk afgestraft.

Als hij herverkozen wil worden, stelt dit resultaat Trump bijgevolg voor een serieus dilemma. Dezelfde nationalistische confronterende politiek blijven voeren inclusief handelssancties, een muur en het inzetten van militairen tegen ongewapende migranten; of zich beter concentreren op het bestendigen van de sterke economische resultaten die tot nu toe werden neergezet. Het dilemma zal daarbij enkel groter worden omdat er duidelijkere tekenen zijn dat Trump's nationalistische agenda de Amerikaanse economie alleen maar hindert.

Kortom, als dit resultaat een leidraad is voor de Presidentsverkiezingen van 2020 zou het wel eens heel goed kunnen dat Trump zich in zijn eigen voet aan het schieten is.