Verdachte overlijdens (deel 9): Pim Fortuyn (19 februari 1948 - 6 mei 2002)

Verdachte overlijdens (deel 9): Pim Fortuyn (19 februari 1948 - 6 mei 2002)

ma, 05/06/2019 - 14:45
0 comments

Vandaag is het 17 jaar geleden dat Pim Fortuyn werd vermoord door de links-radicale milieu-activist Volkert van der Graaf (ik bevond me net in Nederland toen ik het bericht hoorde).  De moord veroorzaakte een ware schokgolf bij onze Noorderburen. Fortuyn leek met zijn onorthodoxe en omstreden ideeën op weg naar het premierschap tot Volkert van der Graaf daar op het Media Park in Hilversum een stokje (of kogel) voor stak.

Net zoals bij de moord op Kennedy deden ook nu weer vrij snel complottheorieën de ronde. Eén van de redenen was wellicht het zwakke en ongeloofwaardig motief dat Volkert van der Graaf gaf voor de moord: Van der Graaf verklaarde dat hij Pim Fortuyn zag als een gevaar voor de zwakkeren in de maatschappij (het feit dat de Warren Commissie evenmin een aannemelijk motief voor Oswald kon bedenken is een belangrijk reden dat de overgrote meerderheid van de Amerikanen nog steeds denkt dat JFK is vermoord ten gevolge van een complot).

De Nederlandse omroep BNN zond op 5 mei 2010 een documentaire uit over de moord. Daarbij werd verwezen naar talloze inconsistenties in het officiële verhaal.  Zo was het arrestatieteam al op weg terwijl de moord nog moest plaatsvinden. Samen met het gebrek aan geloofwaardig motief voor ons alvast voldoende om de moord op Fortuyn als een verdacht overlijden te klassificeren.

Ook Theo Van Gogh vermoedde dat er meer aan de hand was.  Zijn film over Fortuyn 06/05 alludeert dan ook aan een complot. Van Gogh zelf werd vermoord op 2 november 2004.
Pikant detail: dat is exact 911 dagen (zoals in 9/11) na de moord op Fortuyn.