Verdachte overlijdens (deel 8): Kenneth Trentadue (19 december, 1950 – 21 augustus, 1995)

do, 02/05/2019 - 11:05
0 comments

Kenneth Trentadue wordt op 10 juni 1995, twee maanden na de Oklahoma City Bombing, opgepakt aan de Amerikaans-Mexicaanse grens. Op 18 augustus wordt hij overgeplaatst naar het Federal Transfer Center van het minister van justitie in Oklahoma City. Op 21 augustus overlijdt hij daar. Officieel verdict: zelfmoord door ophanging, maar dan wel volgens een bijzonder merkwaardig scenario:

"Kenney tried to hang himself but fell, bruising his head and body, and then tried to slit his throat with a toothpaste tube before succeeding in his second hanging attempt."

De overheid vroeg de familie vervolgens toestemming om het lichaam op eigen kosten (!) te cremeren, wat door de familie werd geweigerd, omdat ze het zelfmoordverhaal niet geloofden. Ook werd een autopsie verricht zonder de familie te verwittigen.

Het lichaam van Trentadue werd vervolgens aan de familie overgedragen. Er waren zo veel tekenen van grof fysiek geweld - drie slagen aan het hoofd en de keel was overgesneden - dat de autoriteiten ervan verdacht werden Trentadue voor zijn overleiden te hebben gefolterd.

In 1999 getuigde Alden Gillis Baker dat Trentadue was vermoord. Baker bevond zich in de nacht van diens overlijden in dezelfde cel. In augustus 2000 overleed ook Baker in zijn cel. Officieel verdicht: zelfmoord.

Als er inderdaad sprake was van foltering en moord, wat was dan de reden? En wat is de link met de Oklahoma City Bombing? De meest waarschijnlijke uitleg is dat er sprake was van identiteitsverwarring. Bij de aanslag in Oklahoma City is er immers altijd sprake geweest van een derde verdachte (John Doe 2) naast McVeigh en Nicholls. Het zou hierbij gaan om Richard Lee Guthrie een lide van de  Aryan Republican Army (ARA), een groep "white supremacists" verantwoordelijk voor meer dan 20 bankovervallen tijdens het begin van de jaren negentig.

Guthrie en Trentadue hadden een zeer sterke fysieke gelijkenis. Pikant detail: een jaar na de dood van Trentadue werd ook Guthrie dood in zijn cel aangetroffen. Een dag later zou hij een televisie-interview geven. Officieel verdict: u raadt het al, zelfmoord natuurlijk.

Meer weten.

Over Trentadue en de Oklahoma City Bombing.