Verdachte overlijdens, deel 6: Barry Seal

za, 01/12/2018 - 13:20
0 comments

Wegens het overlijden van G.H.W. Bush deze editie van Verdachte Overlijdens, alleen niet die van Bush zelf. De gewezen president stierf uiteraard een natuurlijke dood, in tegenstelling tot velen van zijn slachtoffers.

Barry Seal was een getalenteerd piloot wat hem de eer opleverde als jongste piloot ooit voor vliegtuigmaatschappij TWA. Seal echter gebruikte zijn talenten ook voor andere doeleinden: drugssmokkel namelijk voornamelijk vanuit Nicaragua. Marijuana om te beginnen, maar later voornamelijk cocaïne. Seal werd als gevolg hiervan snel opgemerkt door het Medellin-drugskartel en zijn leider Pablo Escobar.

Hij bleef voor dit kartel operaties uitvoeren, in eerste instantie in zijn thuisstaat Louisiana, later vanuit een vliegtuighaven in Mena, Arkensas, onder de neus van toenmalig gouverneur Bill Clinton. Interessant om weten is dat Clinton's halfbroer Roger Clinton in dezelfde periode werd gearresteerd wegens het dealen van cocaïne. De cocaïne was afkomstig van Dan Lasater, een belangrijke donor van Bill Clinton.

Tijdens één van voornoemde operaties werd Barry Seal gearresteerd door de DEA. Hij werd ook effectief veroordeeld, en wegens de ernst van de zaak had hij wellicht een levenslange gevangenisstraf moeten uitzitten. Dat gebeurde echter niet, omdat Seal een uitweg zag: gaan werken voor de CIA; en dus op die manier werd hij een bedreiging voor het Medellin-kartel.

Dat kartel zag geen vervolgens uitweg meer: Barry Seal moest dood. Op 19 februari 1986 werd zijn lichaam doorzeeft met kogels, afkomstig uit de machinegeweren van leden van het Kartel. Drie Colombianen werden vervolgens veroordeeld voor de moord.

Maar dat is niet het einde van het verhaal. Seal's moordenaars hadden immers ook banden met Oliver North, de hoofdverdachte in het Iran-Contra verhaal. Bovendien lijkt het zeer onwaarschijnlijk dat het Medellin-kartel het zou aandurven om een CIA-agent te vermoorden, zeker wanneer het de grootste drugssmokkelaar uit de geschiedenis blijkt te zijn?

Volgende documentaire over CIA betrokkenheid bij drugshandel, behandelt ook het geval Barry Seal:

Sam Dalton, een van de advocaten die de drie Columbianen verdedigde, zegt op een bepaald moment in deze documentaire:

"But they had missed a few things that indicated just how valuable that trunk was. Because that's where that phone number was. That's where we found George Bush's private phone number. "

"They were regularly talking to each other very seriously over what was probably a secure phone."

"Barry Seal was in direct contact with George Bush."

Seal en Bush Sr. kenden met andere woorden elkaar, en spraken elkaar regelmatig over de telefoon. De betrokkenheid van Bush bij het Iran-Contra-schandaal is bekend. Bush Sr. was ook gedurende enige tijd directeur van de CIA. Dit heeft sommigen ertoe gebracht te stellen dat de voormalige President betrokken was bij de moord van Seal. 

Pikant detail: Barry Seal en Lee Harvey Oswald, de officiële moordenaar van John F. Kennedy, kenden elkaar ook, dankzij David Ferrie, ook al een interessante figuur m.b.t. de moord op Kennedy, en eveneens iemand die op een verdachte manier is overleden (waarover later meer).

Meer weten.