11 september 2001: de grootste aanslagen ooit.

11 september 2001: de grootste aanslagen ooit.

De aanslagen van 11 september 2001 zijn bijna twintig jaar geleden. Osama Bin Laden en Al Qaeda werden onmiddellijk aangeduid als daders, hoewel Bin Laden zelf verschillende keren heeft ontkend iets met 9/11 te maken te hebben. Bewijs werd wel aangekondigd - onder andere door Colin Powell - maar nooit geleverd. De FBI heeft zelfs in 2006 toegegeven dat ze geen hard bewijs hadden tegen OBL. In een juridisch programma op de Nederlandse televisie werd Bin Laden door een volksjury vrijgesproken.

Na veel verzet van de Bush-regering werd uiteindelijk een Commissie opgezet die de aanslagen onderzocht. De Commissie kreeg te weinig geld, te weinig tijd, terwijl de Commissieleden zelf een groot aantal belangenverstrengelingen hadden. Eén van de nabestaanden - Kristin Breitweiser - stelt in haar boek vast dat de Commissie volledig heeft gefaald. Onderzoeksjournalist Peter Lance noemt de Commissie een cover-up. Zelfs de eigen voorzitters - Thomas Kean en Lee Hamilton - stelden dat de Commissie was "set-up to fail." Uiteindelijk werd niemand gesanctioneerd. In tegendeel sommigen kregen zelfs promotie, ondanks het feit dat ze de V.S. niet konden beschermen tegen 19 terroristen met "box-cutters".

Er is dus nooit een deftig onderzoek geweest naar de gebeurtenissen van 9/11. Geen wonder dat er dan ook veel complottheorieën over 9/11 de ronde doen (overigens is de "officiële" versie van 9/11 ook een complottheorie, met de nadruk op theorie). Bedoeling is om dit onderzoek te doen aan de hand van wat er publiek beschikbaar is. Ook naar de alternatieve theorieën zal (veel) aandacht gaan.

Verwacht dus geen uiteenzetting van mijn kant. Ik ga gewoon talloze bronnen ter beschikking stellen - boeken, documenten, video's, artikels enz... -  en daar indien nodig mijn commentaar bij geven.  Dat zal zo veel als mogelijk thematisch gebeuren. Verwacht van mij dus geen theorieën, die zijn er al genoeg, maar ik zal niet nalaten op mij mening te ventileren.

Labels