Verdachte overlijdens (deel 1): Robin Cook (28 februari 1946 – 6 augustus 2005)

Verdachte overlijdens (deel 1): Robin Cook (28 februari 1946 – 6 augustus 2005)

di, 11/13/2018 - 11:23
0 comments

Robin Cook was een Brits politicus en lid van de Labour-partij. Onder de regering van Tony Blair was hij minister van buitenlandse zaken van 1997 tot 2001. In 2001 werd hij door Blair weggepromoveerd als leider van het Britse Huis van Afgevaardigden. In maart 2003 nam hij uit die functie ontslag omdat hij het niet eens was met de invasie van Irak.

Op 8 juli 2005 publiceerde The Guardian een opiniestuk van Robin Cook waarin hij een opmerkelijke uitspraak deed over Al-Qaida. Volgens Cook was Al-Qaida een creatie van het Westen en van de CIA in het bijzonder:

Al-Qaida, literally "the database", was originally the computer file of the thousands of mujahideen who were recruited and trained with help from the CIA to defeat the Russians.

Begin augustus nam Cook een korte vakantie in Schotland samen met zijn vrouw. Tijdens een wandeling op 6 augustus 2005- amper een maand na het opiniestuk in The Guardian dus - kreeg Cook onverwacht een hartaanval waarbij hij het bewustzijn verloor en van een richel viel. Een voorbijganger - waarvan de identiteit nog steeds geheim wordt gehouden - belde nog de hulpdiensten op, maar het was te laat. Cook overleed enkele minuten na aankomst in het ziekenhuis.

Volgens de autopsie was zijn overlijden het gevolg van een te hoge bloeddruk die zijn hartspier had aangetast. Vreemd genoeg werd geen melding gemaakt van eventuele kwetsuren als gevolg van zijn val. Deze officiële doodsoorzaak wordt nog merkwaardiger in het licht van verklaringen gemaakt door zijn vrienden. Volgens hen was Cook nooit gezonder en gelukkiger dan na zijn ontslag. Hij was bijzonder fit en sportief - en ging regelmatig wandelen en fietsen.

Cook was 59 toen hij overleed. Was hij iets te loslippig geweest? We zullen het wellicht nooit weten.

Meer weten:

Will There Ever Be an Investigation Into the Death of ROBIN COOK…?