Artikelen

Obesitas: addendum

Ingediend door Ivan Janssens op ma, 12/07/2021 - 13:24

Ook dit artikel is een mooie aanvulling op mijn stuk over de obesitasepidemie. De auteur betoogt dat met de landbouwrevolutie we op korte tijd een heel ander soort dieet voorgeschoteld kregen: monotoon, arm in vitaminen en mineralen, maar rijk in calorieën. Hetzelfde, al vermeldt de auteur dat niet, kan in feite gezegd worden over de industriële revolutie. Die deed er dus nog een (heel) schepje bovenop vooral met industrieel geproduceerde poly-onverzadigde olieën.

Labels

Medische sector zelf derde belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten

Ingediend door Ivan Janssens op wo, 07/07/2021 - 21:54

Elk jaar sterven in de Verenigde Staten 250.000 mensen aan "medische fouten". Daarmee is deze categorie de derde belangrijkste doodsoorzaak in de V.S. Andere interessante statistiek: 10% van alle overlijdens zijn het gevolg van deze "medische fouten".

Gijs Heerkens over obesitas (en andere ziekten gerelateerd aan insulineresistentie)

Ingediend door Ivan Janssens op di, 06/07/2021 - 17:04

Interessant en kort artikel dat een mooie aanvulling vormt op mijn artikel over obesitas. De auteur beschrijft obesitas als het gevolg van "energy toxicity" (op zijn beurt het gevolg van de toxische omgeving van energierijk maar nutriënten-arm voedsel): het lichaam krijgt te maken met een overdaad aan energie waarmee het niet mee om kan. Uiteindelijk leidt dit tot een soort van stellingenoorlog tussen insulineresistentie en overgewicht waarbij beiden mekaar versterken. De auteur beschrijft dit proces op uitstekende manier.